Skip to main content

Ford geeft details nieuwe 7,3-liter V8 vrij

In februari presenteerde Ford de nieuwe F-series Super Duty, met daarbij de belofte dat er een volledig nieuwe 7,3-liter benzine-V8 op stapel stond. Specificaties waren er destijds nog niet, maar nu wel.

De nieuwe Super Duty werd gepresenteerd met keuze uit een 6,2-liter V8 en een monsterachtige 6,7-liter Power Stroke-diesel voor het écht zware werk. De nieuwe 7.3 komt die twee gezelschap houden. Het zelfs voor Amerikaanse begrippen gigantische blok levert 436 pk bij 5.500 tpm, maar het is het koppel wat telt. Ford belooft een maximum van 644 Nm bij 4.000 tpm, maar haast zich daarnaast te zeggen dat veel koppel al veel eerder beschikbaar is. Zo moet er vanaf 1.500 tpm al meer dan (omgerekend) 542 Nm beschikbaar zijn. Met deze cijfers is de 7.3 volgens z’n makers de krachtigste benzine-V8 in z’n klasse.

Wie écht zware lasten moet meedragen, kan dus alsnog beter voor de 1.250 Nm(!) leverende diesel gaan, maar volgens Ford kan ook de nieuwe benzinemotor de nodige martelingen doorstaan. Het blok is volgens het merk uiterst duurzaam in de traditionele zin van het woord. Extra zware lagers, gesmeed staal en extra koeling moeten ervoor zorgen dat de boel ook onder zware belasting heel blijft.

Super Duty is de verzamelnaam voor de zware broers van de welbekende F-150 en laat zich onderverdelen in de F-250, F-350 en F-450. Net als bij de concurrentie is het getal daarbij een indicatie van het laadvermogen, al zijn de cijfers eerder gekozen vanwege hun historische waarde dan vanwege een concrete verwijzing naar gewichten. Boven de reguliere Super Duty-pick-ups wordt het nieuwe blok ook geleverd in de F-450 Chassis Cab, de F-550, F-600, F-650 en F-750, voertuigen die eigenlijk wereldwijd gewoon als vrachtwagens worden gezien. Tot en met de F-600 wordt het blok gekoppeld aan Fords 10-trapsautomaat, nog zwaardere varianten krijgen een Heavy Duty-transmissie met zes verzetten.

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *